Næmingar
Danskt

Dette er vores dansk-side. Her kommer der informationer om, hvad vi arbejder med i danskfaget.

Der er 4 timer i dansk om ugen. 2 timer tirsdage og 2 timer torsdage.

Tirsdage har vi morgentimer, hvor vi starter timen med 20 min læsning i vores frilæsningsbøger. Ellers kommer vi til at arbejde med fremlæggelser af bøgerne, grammatik og retstavning.

Torsdage vil vi fortrinsvis bruge på litteraturarbejde, hvor vi , udover at arbejde med romanen De hemmelige Youtubere, tager fat i nogle af emnerne fra Fandango-systemet. 

 

Læseteater

I forbindelse med læsning af det 307 år gamle dramastykke Jeppe på Bjerget, lavede eleverne læseteater. Billederne taler for sig selv!

Rithøvundavitjan - Rakel Helmsdal

5.b hevði herfyri vitjan av rithøvundi Rakel Helmsdal. Fyri vitjanina høvdu næmingarnir lurtað eftir bókini "Loftar tú mær?", ið Rakel hevur skrivað. Vit lurtaðu eftir henni á enskum og á føroyskum og í tí sambandi høvdu næmingarnir skriva niður tankar og kenslur, ið søgan í bókini vakti í teimum. Eisini skrivaðu tey niður ymsar spurningar, ið tey høvdu til Rakel. Næmingarnir gjørdu pappírskrákur og -dúgvur og drekar, ið alt eru myndevni úr bókini, har tey skrivaðu hugleiðingarnar og spurningarnar á.
Ein sera góð løta, har næmingarnir høvdu bókmentasamrøðu við hugkveikjandi rithøvundin, ið var ikki sørt nøgd við góðu spurningarnar og tankarnar, tey høvdu gjørt sær og vøkru fuglarnar og drekarnar, ið hingu á greinini.

5.b

Litteraturbold i 5.b

Litteraturforløbet af De hemmelige Youtubere er endt, og sløjfen blev bundet med øvelsen Litteraturbold, hvor eleverne har stillet refleksionsspørgsmål i læseperioden, og som de så svarer på i øvelsen. Benovet over at være lærer for disse dygtige elever!

Den varme stol - vi arbejder med personskarakteristik

I forbindelse med læsning af bogen De hemmelige Youtubere har vi arbejdet med personskarakteristik af de to hovedpersoner Magnus og Selma. For rigtig at sætte sig ind i personernes karakter, følelser og tanker, laver vi aktiviteten Den varme stol, hvor eleverne går ind i rollen som hovedpersonerne og svarer på spørgsmål fra klassen.

Resume af kapitlerne i De hemmelige Youtubere

Opgavehæfte De hemmelige Youtubere

De hemmelige Youtubere i 5.b - et socialt eksperiment.

Hovedværket i år er romanen De hemmelige Youtubere af Maria Rørbæk.

Førlæsnings-aktivitet: Et af hovedemnerne er det at være og føle sig anderledes på grund af noget med udseendet og det er dette, vi er startet på. Førlæsnings-aktiviteterne omhandler dette emne og vi ser DR-dokumentaren Anderledes som mig og arbejder med refleksions-spørgsmål.

 

Refleksions-spørgsmål til Anderledes som mig

Anderledes som/end mig

Mine frilæsningsbøger

4.b

Projektarbejde om dyr

Ræv, pindsvin, egern, bi, hare, gorilla, flodhest, slange, flagermus og isbjørn. Disse ti dyr har vi arbejdet med. Vi har arbejdet med forhåndsviden, læst om dyrene, skrevet og tegnet nøgleordene og svaret spørgsmål og til sidst skrevet, hvad vi nu ved om de forskellige dyr. 

I projektarbejdet skal vi lave kategorier med dyrene og dernæst arbejde med dem ud fra disse projektorienterede spørgsmål:

Fakta-spørgsmål – alle nøgleordene fra teksterne. Alle fakta-spørgsmål om udseende, størrelse, alder, levested, unger, føde osv.

Undre-spørgsmål – forskellige spørgsmål, som du undrer dig over, når du tænker på dyret eller en gruppe af dyr. Man spørger hvordan kan det være, at... eller hvorfor er det sådan?

Action-spørgsmål – forskellige spørgsmål, som du stiller dig, når du vil gøre noget ved noget eller hvis der er problemer med noget osv. Man spørger hvad kan man gøre for at redde..., hvad burde man gøre ved..., ville det være bedre, hvis... eller hvordan kan vi....?

Projektarbejdet bliver præsenteret gennem en såkaldt foldebog.

Gruppe 1: ROVDYR - Ári, Viljar og Nóah.

Gruppe 2: NATTEDYR - Ísak, Marin og Aura.

Gruppe 3: TRUEDE DYR - Bjarti, Noomi, Olivia og Elias.

Gruppe 4: TRUEDE DYR - Ronja, Maud, Villiam og Bryndis.

Gruppe 5: DYR, DER GÅR I HI - Filip og Zeth og Bylgja.

Faglig læsning

I mandagstimerne læser vi tekster om forskellige dyr - såkaldt faglig læsning. Her er fokus på førviden, læsning og fokus på nøgleord og til sidst opsummering af ny viden.

Vi har indtil videre læst om ræven, pindsvinet, egernet, bien og nu læser vi om haren. Så skal vi læse mere om flagermusen, flodhesten, gorillaen, isbjørnen og slangen. Og så slutter vi med et projekt.

 

 

Navneord - bøjningsformer

Vi skriver diktat i skolen for at træne retstavningen. Vi bruger "Ny diktat for alle" til 3. klasse til at starte med. Det er et differentieret system; trin 1, 2 og 3. Eleverne har fået et kopi af den første diktat "Hans og Grete 1" med hjem (trin 2). Ud fra den vurderer jeg, hvilken bog/trin, de enkelte elever skal have. 

Hvordan øver vi diktat:

  • Læs alle øveordene højt - et for et
  • Prik vokaler og del ordene i stavelser
  • Læs ordene igen; denne gang en stavelse ad gangen
  • Læs et ord ad gangen. Dæk ordet og skriv det på et stykke papir

Vinaliga keypið tílíkt skrivihefti til danskt!

Ælle Bælle-bøger

Vi starter med at læse i såkaldte Ælle Bælle-bøger. Eleverne vælger selv bøger fra kassen, læser, taler om bogen eller på andet vis fremlægger bogen af og til. De har et lille hæfte, som de noterer valget af bøger i, og til sidst har de fået læst 80 bøger! 

13. Januar: Diktat 3 - Prinsessen på ærten (Forbered de grønne ord)